26 Ekim 2010 Salı

AYVA TATLISI

Kendi ayva tatlısı tarifim de oldukça başarılıydı ama komşularımdan Elif 'in ayva tatlısını tattığımda ,bu lezzeti de paylaşmam gerektiğini düşündüm..Yapılışı kolay, lezzeti garanti :)

Malzemeler :
4 orta boy ayva
10 yemek kaşığı toz şeker
4-5 karanfil tanesi
süslemek için : kaymak ,toz fıstık

Yapılışı: Ayvaları soyup herbirini ortadan ikiye bölüyoruz ve ortalarını oyuyoruz.Çıkan çekirdekleri tencerenin dibine serpiyoruz ki ayvalara hafif kırmızı bir renk versinler.Tencere olarak tabanı en geniş olan tencerenizi seçmenizde fayda var.Her ayvaya bir tane karanfil batırıp , oyulmuş kısımları üste gelecek şekilde tenceremize diziyoruz.Her birinin ortasına 2 'şer yemek kaşığı toz şeker koyuyoruz.En son tencerenin geneline 2 kaşık daha toz şeker serpiyoruz.Hiç su eklemeden tenceremizin kapağını kapatıp ,en kısık ateşte 1,5 saat boyunca pişiriyoruz.Pişme esnasında kapak kesinlikle açılmamalı.İki saatin sonunda ayvaların nasıl su bıraktığını göreceksiniz.Pişen ayvaları servis tabağına aldıktan sonra ,tencerede kalan sosa 2 yemek kaşığı daha şeker ekleyip, biraz daha kaynatarak jölemsi bir kıvam elde ediyoruz.Servis tabağına aldığımız ayvaların ortasına bu sostan birer kaşık koyuyoruz.Ayvalar soğuyunca ceviz ,kaymak ve toz fıstık ile süsleyip servis edebiliriz.Afiyet olsun :)

Not: Benim kendi tarifimde tencerede pişen ayvalar ,üstlerinin kızarması için sosundan da bir parça eklenmek suretiyle, borcama dizilerek 15 dk. kadar fırına veriliyor ve  pişen ayvaların ortasına 2 yemek kaşığı şeker ve 1 avuç ceviz içi ile pişirilmiş 1 elma rendesinden birer tatlı kaşığı konuyordu.Dilerseniz bu tarife de uygulayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder